23 november 2009

Südameharidus Järvamaa moodi

Eelmisel neljapäeval, 19. novembril peetud Järvamaa esimene kodanikuühiskonna konverents oli täis entusiasmi, maailmaparandamist ning sünergiat.

Ennelõuna täitsid põnevad ettekanded.

Mõtete elluviimiseks on vaja AIRi (Aeg, Inimesed, Raha) ja natukene kiiksuga ideid, kõneles kaasahaaravalt aasta vabatahtlik Tuve Kärner. Ilus oli Tõnu Õnnepalu mõte mõiste „kodanikuharidus“ asemel kasutada sõna „südameharidus“. Oli ju Ivar Tröner konverentsi avaettekandes kummutanud koolihariduse tähtsuse kodanikuks saamisel. Sihtasutuse Tallinn 2011 programmiosakonna juht Jaanus Rohumaa rõhutas kohaliku inimese ja kogukonna osalust ja lähedust kultuuripealinna toimimisel.

Pärastlõunal oli aeg töögruppide käes.

Tuve poolt kõneldud AIR oli kokkuvõtlikult põhiteemaks kohaliku omavalitsuse töögrupis. Kuidas kaasata inimesi, kuidas teha vallajuhtimine MTÜ-de ja kodanikuühiskonna jaoks põnevaks? Kas aitab vaid kuulutuse panemine teadetetulbale või kutsete saatmine (seda enam, et aega nagu pole, rahast rääkimata)? Avalik ja kolmas sektor peavad omavahel informatsiooni jagama, kuid tõelisest kaasamisest saab kõnelda vaid siis, kui kolmas sektor ka otsustusprotsessis osaleb.

Noorte töögrupi üks arusaam – täiskasvanud on pidurid – pani saali mõnusalt kahisema. Võib-olla oli see väljaütlemine seda ootamatum, et Paide linnatänavatel filmitud Vox Populi oli noortest üsna teadm

atu pildi joonistanud. Seda enam ootan tulevikus Eimar Veldre idee teostumist, et kooli ühiskonnaõpetuse tunde annaksid valdkonnapõhiselt oma alal tegutsevad inimesed.

Mati Palmet võttis meedia töögrupi tulemuse kokku lihtsalt ja tabavalt – iga mõte on oluline. Jah, tädi Maali 100. sünnipäev ei ole Aktuaalse Kaamera uudis, kuid Järva Teatajas nupukest väärt küll. Ehk julgustas Mati ja Arnika öeldu MTÜsid oma tegemistest rohkem teada andma mitte omaette nokitsema.

Päeva lõpus tulid lavale Järvamaa harrastusteatri liikmed. Nende sketš külaseltsi loomisest pakkus kohati piinlikku äratundmisrõõmu.

Kokkuvõtteks

„Inimesed muutuvad rasketel aegadel, headel aegadel nad ainult räägivad sellest,“ ütles psühholoog Ivar Tröner Ulrich Becki sõnadega. Halvad ajad on vist tõesti käes (J), sest järgmisel päeval potsatas postkasti kutse hakata vabatahtlikuks. Noored võtsid tõsiselt lubadust teha oma kaasamisteemaline konverents.

Naabrimees Arto avas oma blogi. Peaks oma blogi ka kapist välja tooma, mõtlesin. Nagu Eimar ütles – igal vallavanemal peab olema aega tviitimiseks.

Jää on liikuma hakanud, uus julgus sündinud. Seega on esimene südamehariduse konverents oma eesmärgi täitnud. Jään põnevusega järgmist ootama.

Maikole ja kogu arenduskeskuse meeskonnale tänusõnad sujuva ja põneva päeva eest!