09 oktoober 2012

Enne kaduneljapäeva

Eelmisel nädalal olin välislähetuses ning tutvusime Soomes Nurmijärvi ning Rootsis Eskilstuna piirkonna omavalitsuste ja ettevõtete/ettevõtmistega. Õppereisi eesmärkidest saab rohkem lugeda siit ning oma kokkuvõtte on teinud ka Arto. Eelmisel nädalal kirjutas ajakirjandus ka meie kohtumisest Alari Kirdiga. Kareda volikogu ei kutsunud Alarit kõnelema kindlasti mitte seetõttu, et Alari on Tapa vallavanem, vaid seetõttu, et on Lehtse vallavanemana teinud läbi liitumisprotsessi. Samuti jõudis lisaks Kuma raadiole ka üleriigilisse meediasse Vallalehes ära trükitud Kristjan Siiroja artikkel anonüümkirjade kirjutajale. Kahju, et neid kirjasid produtseeriv inimene oma "õitsva naeratuse taga" ei suuda oma kibestumisi elus kuidagi teisiti välja elada. Eestielu.ee on otsustanud kirjutada rohkem naisvallavanematest - nagu me oleksime eraldi sort või liik :) Aga lugu kõpskingadest ja kanalisatsioonitorudest on siin
Ja nüüd järgneb rida tänusõnu: aitäh neile, kes osalesid Mihklipäevapeol ning tegid järgmisel päeval "Sööme ära, sööme tervislikult" projekti raames maitsvat toitu, ning neile, kes võõrustasid meie sõprusvalla Ylojärvi inimesi. Oleme ikka pidanud plaani nendega suhete taastamiseks (see on natukene soiku jäänud pärast seda, kui meie sõprusvald Viljakala Ylojärviga ühines). Ja lõpuks - palju õnne Peetri rühma kodutütardele, kes vabariiklikus matkamängus saavutasid 4. koha.

Eile avaldati nn kohalike omavalitsuste indeks. Kogu uuring on leitav siseministeeriumi koduleheküljelt. Järvamaa on tabelis esindatud nii hea kui halvaga - nt Koigi vald on viimase nelja aastaga teinud tabelis suure tõusu, Imavere ja Albu aga langenud. 
Kareda vald on tabelis võrreldes eelmise aastaga tõusnud 19 kohta, kõige suurem tõus on finantsjuhtimise tabelis - kui 2010. aastal olime finantsnäitajatelt Eesti 219. omavalitsus, siis 2011. aastal 88. Tõus tabelis - 131 kohta! Aga meie näitajad kahe viimase aasta võrdluses:
                                 2010         2011
kokku                       205            186
rahvas ja maa            167            185
majandus                    186            178
heaolu                           92             96
kov finants                  219              88
kov                            206             194
teenindusvaldkond     189              176