25 jaanuar 2011

"Ametnik ei tohi ettepanekut teha, kui poliitik pole selleks ülesannet andnud" *

Eile oli meil vallavalitsuse istung, ebatraditsiooniliselt esmaspäeval. Kahjuks tegime sel korral uue rekordi - maksime toimetulekutoetusi seni kõige suuremas mahus. Ehk jääb see rekord kauaks püsima.
Täna olin Tallinna manu. Seal peeti konverentsi, mis kandis pealkirja "Eesti Vabariik 100 - kohalik omavalitsus 2018. aastaks". Ettekanded olid nii maaomavalitsuste ja linnade liitudest, teadlastelt kui ka Riigikogu liikmetelt. Kõige lõpuks pidasid 6 erakonna esindajad maha ka väikese debati. Kõige erilisem oli vast roheliste esindaja Artur Talviku sõnavõtt. Nimelt on rohelistel valimisteks idee muuta kohaliku omavalitsuste volikogude valimist nõnda, et oleksid ühemandaadilised ringkonnad ning volikogudesse jõuaksid iga ringkonna ehk külakogukonna esindajad. Samuti rääkis üks ja teine ettekandja Piirissaare juhtumist - sealne vallavalitsus on lahkumisavalduse esitanud ning suure tõenäosusega uut vallavalitsust ei moodustatagi.
Aga mõned mõtted meelde jäid.
Prof Georg Sootla: Lihtsad ühinemised on möödanik. Aga kus on suure ja toimiva KOVi mudel? Seda pole olemas...
Väino Linde: 2015. aastaks on arvatavasti olemas uus kohaliku omavalitsuse korralduse seadus. Ja regionaalminister tuleks viia rahandusministeeriumi alla (see oli teemaks ka hilisemas debatis. Tekkis  mõte, justkui ei oleks teiste ministeeriumite haldusalas miskit rahaga seonduvat. Äkki viiks siis kõik ministeeriumid Eestis rahandusministeeriumi alla ? :) ).
Siim Kiisler: Eesti linnastumine on maailma aeglaseim (!). Aga... aastaks 2018. on tööealiste arv vähenenud 80 000. Ja aastaks 2018. on praegustes vallakeskustes kohapealsed teenuspunktid, kus tegeletakse valla põhiülesannetega, näiteks toetuste maksmisega (!)
Muidugi ei ole ilus niimoodi lauseid kontekstist välja kiskuda, aga nagu üks debatis osalenu igale küsimusele vastamist alustas: mina ei ole niimoodi öelnud :) Aga kokkuvõttes - ei midagi põnevat.
Ja ERR on teinud valijakompassi lehe, kus on 30 küsimusele vastates võimalik leida vaadetele kõige lähem erakond. Täitsa põnev :) 

Homne ja ülehomne tulevad kohtumistevabalt töised. Ning ülehomme on kõik Järvamaa omavalitsusjuhid oodatud Müüslerisse, sest Kilplaste Kojas (mitte Pokumaal, nagu ühe vallavalitsuse nädalakavas oli :) ) peetakse maha JOLi üldkoosolek.

* ka pealkirjaks olev tsitaat on pärit konverentsilt.