26 mai 2011

Oi kui palju andekaid!

Täna oli Väätsa mõisas Järva maavanema ja JOLi esimehe vastuvõtt olümpiaadivõitjatele ja üleriigilistel huvitegevuse konkurssidel õppeaasta jooksul edukalt osalenud õpilastele. Pildid on FBs.

Minu väikene tervitus oli seekord seesugune:

Head andekad Järvamaa noored ning teie juhendajad!
Hiina õpetaja ja taoismi rajaja Laozi lausus kord:
Ratta rehvi toestavad kodarad, aga tühjus nende vahel saab sisu vaid sõidul.
Niiskest savist vormitakse anumaid, aga tühjus nende sees teeb võimalikuks täita kruusid.
Puust teeb meister uksi ja aknaid, aga tühjus nende sees saab tuua majja elu.
Nii on nähtav küll kasutatav, kuid olulisimat silmaga ei näe.

Usun, et teadmised on üks neid elu olulisi kaasavarasid, mida silmaga ei näe. Teadmised avavad uksi meie ümber ja meis eneses, avavad uksi tundmatusse, avavad uksi avastusretkedeks. Õppimine on selle võti. Mul on hea meel, et täna on siin Väätsa mõisas nii palju andekaid noori, kes on teadmiste salalaeka võtme leidnud. Seda võtit on ju Järvamaal aastasadu kasutatud – esimene teadaolev talurahvakool Järvamaal ja üks esimesi Eestis loodi Järva-Jaani kiriku juurde juba 1685.aasta sügis-talvel. Siis tulid koolid Järva-Madisel, Türil, Koerus ja Amblas. Järva-Peetris pani Heinrich Stahl 17. sajandil kirja ainsa põhja-eesti keele grammatika, Ataste seminaris õpetati külakoolmeistreid. Meie hariduspõllul on olnud läbi aastate värvikaid tegelasi ning palju andekaid noori.

Head juhendajad: mistahes sellele nende andekate noorte teadmiste alusmüürile hilisemas elus ka ei kerkiks või ehitataks, teie olete olnud tugisammaste ehitajaks. Aitäh teile andekate Järvamaa noorte eest!
Aga veel varem, kui see Hiina mõtleja Laozi oma tarku mõtteid mõtles, teadsid vanad roomlased – puhkus taastab jõu. Seepärast soovingi teile kõigepealt imelist suve, aga sügiseks põnevat teadmiste salalaegaste avastamist-avamist.