21 jaanuar 2011

Minu tervitus Järvamaa Aasta Teo 2010 üleandmisel

Head inimesed!
Aeg – öeldakse, muudab inimesi. Tegelikult muudavad inimesed aega. Aeg on ju ikka aeg, lakkamatult ja peatumata kulgev. Aega ei saa suurendada, koguda, panti panna, kiirendada ega aeglustada.
Aga hea on, et aastanumbrite vahetused on selleks ajaks, mil me võtame aega, et aega maha võtta. Et vaadata, mida oleme teinud möödunud ajal, ja vaadata, mida teeme tulevasel ajal.
Mul on hea meel, et raske majandusliku olukorra, Türi Kolledži sulgemisotsuse, Järvamaa jätkuva rahvastiku vähenemise, mõnede kurbade õnnetuste ja vahel käärima läinud suhete kõrval oli aastanumbri 2010 sees nii palju toredaid sündmusi, avamisi, uusi või renoveerituid hooneid ja rajatisi, heade inimeste tunnustamisi ja missuguseid põnevaid leide.
Tänavu on Aasta Teo kandidaate kuraditosina jagu. Usun, et nende väljavalimine oli Järva Teatajale parasjagu peadmurdev ülesanne. Ja usun, et sellest nimekirjast jäi nii mõnigi tunnustust väärt sündmus või tegu välja.
Mul on hea meel, et kandidaatideks on saanud täiesti uued algatused – olgu see siis Järva ringkonna naiskodukaitsjate algatus aasta ema valimiseks või rahvusvaheline suvekool „Hansenist Tammsaareni“ või Järvamaa doonorite tunnustusüritus. Soovin, et nendel algatustel jätkuks edulugu kasvada traditsiooniks.
Ja mul on hea meel, et kandidaatideks on saanud uued teenusepakkujad – Grossi kauplus Järva-Jaanis või Koorejaama kohvik Reineveres, üle Eesti vaat et legendiks kujunenud Põhjaka mõisast rääkimata.
Ja mul on hea meel, et me pole ära unustanud oma kultuuri – meie oma lugudele üles ehitatud Järvamaa laulu- ja tantsupidu, Arvo Pärdi juubeliks korraldatud Pärdi pidunädalad või teatrietendus „Vargamäe varjus“, mis Vargamäe rehetare rahvast täis tõi.
Ja huvitav on see, et kuraditosinasse ei mahtunud mitte ühegi uue hoone ehitamine (kui Grossi kauplus välja arvata), aga Türi vald ja kogu Järvamaa on rikkamaks saanud renoveeritud Türi kultuurimaja ja Laupa mõisa võrra.
Kahe veel mainimata kandidaadi kohta ei oskaks vast esialgu veel hinnangutki anda. Mida täpselt räägib Järvamaa ajaloost Aivar Piirsalu leid kodukülast Öötlast – mida need Liivi sõja aegsed krõllid ja helmed ja hõberipatsid Järvamaa loost täpselt kõnelevad, sellest saame ehk teada tulevikus.
Ja Mäo liiklussõlm – see selle sajandi Järvamaa kõige mahukam investeering. See investeering on juba kaasa toonud arengukonverentse ja meie kõigi ühine töö peab olema see, et keegi mitte kunagi seda liiklussõlme „möödasõiduks“ ei nimetaks.
Mul on kaks soovi: et jaanuaris 2012.oleks Järva Teatajal valikute tegemine veel keerulisem ehk et 2011.aastasse jätkuks veel rohkem põnevaid sündmusi ja korda tehtud hooneid ja rajatisi. Ja teine soov – et meil ikka oleks ikka aega aega maha võtta!

Rohkem sündmusest Järva Teataja kodulehel ja Kuma raadio tegi video ka :)