17 jaanuar 2010

ütle, mis on inimene

Polegi mitu päeva oma blogi avanud ning nüüd aeg veidi aru anda.
Neljapäeva hommik algas haridusteemalise nõupidamisega Koerus. Koos istusid Koeru, Rakke, Ambla, Järva-Jaani ja Kareda valla- ja koolijuhid. Põhiküsimus oli, mis saab selle piirkonna gümnaasiumitest, kui uus põhikooli- ja gümnaasiumiseadus vastu võetakse, ning mis saab siis, kui ei võeta... Kohtumisest jäi arusaam, et kui Ambla ja Järva-Jaani oleks koostööks ja Piibe gümnaasiumiks valmis, siis Koeru on kahtleval seisukohal. Jah, hetkel on Koerus suurim piirkonna kool, kuid gümnaasiumiastme õpilaste arv riigirahadega väljatulekuks üsnagi minimaalne. Usun, et sellel küsimusel on haridusteema asemel väga palju laiem teema. Ehk on Piibe gümnaasiumi loomine võtmeküsimuseks Järvamaa säilitamisel senisel kujul?
Reedel oli kiire nõupidamine ASis Paide Vesi. Eelmise aasta lõpul tuli uudis, et 7 Järvamaa omavalitsust (Kareda, Roosna-Alliku, Imavere, Koigi, Ambla, Paide vald ja linn) sai Ühtekuuluvusfondist pea 200 miljonit selle piirkonna vee-ja kanalisatsiooniseadmete rekonstrueerimiseks. Seoses sellega on vallad nüüd Paide Vee aktsionärid. Leppisime vallavanematega kokku (kuigi eriti hästi see esimese korraga välja ei tulnud), et meid esindab aktsiaseltsi nõukogus Ambla volikogu esimees Vello Teor.
Sealt edasi Järvamaa Ühistranspordikeskuse üldkoosolekule. Kuna eelmiste juhatuse liikmete volitused on läbi saanud, oli vaja uut juhatust. Oli hea meel tõdeda, et jäime truuks regionaalsetele põhimõtetele. Ida-Järva esitas oma kandidaadiks Margus Vaasi ning mina naabervallavanem Peeter Saldre. Loodan, et need mehed nüüd ja tulevikus info koju kätte toovad. Muuhulgas valiti ka uus revisjonikomisjon, mille liikmed nüüd Kristjani ja Raidiga oleme. Küsimus, kuidas areneb JÜTK edasi olukorras, kus riik on hakanud tegutsema piirkondlike ühistranspordikeskuste loomise nimel (4 ARKile alluvat keskust Eestis) ning vood on langenud rohkem kui 10%?
Seejärel käsime Järvamaa Infoportaali sünnipäeval. Usun ja loodan, et ka teistel omavalitsusjuhtidel on kindel soov ja veendumus seda portaali edaspidi samas mahus toetada. Liiatigi on portaali külastusnumbrid päris korralikud. Samuti loodan, et tulevikus kirjutavad portaalile oma artikleid ka teised vallavanemad minu, Kristjani ja Kalju kõrval.
Laupäeval tahtsin jõuda Valgehobusemäele Järvamaa noortekogu aastalõpuseminarile (nimi oli selline, kuigi tegelikult siis aastaalgusseminar :) ), kuid tähtsamad asjad kõigepealt. Kiidusõnad siinkohal Rapla haigla erakorralise meditsiini osakonnale kiire ja asjaliku tegutsemise eest.