03 jaanuar 2011

Hingede hanged on vööni

Imelist uut!
Miskipärast kirjutasin selle aasta esimestesse sõnumitesse mõtte: imedesse uskumist ja imede sündi. Aga ükski uus aasta pole tabula rasa, tehtud ja tegemata teod tulevad eelmistest aastatest ikka kaasa. Ja nagu Rohke Debelakk vana aasta õhtul oma libauudistes ütles - hea aasta tuleb amburitel, kaljukitsedel, neitsitel, veevalajatel, jääradel jne..., aga inimestel tuleb teha tööd.
Hakkaski see aasta uus töörohkelt. Ja vähemasti terve jaanuarikuu on parajasti kohtumisi täis pikitud. Aga vaatasin täna ka tagasi, Järvamaa Infoportaal küsis aasta kokkuvõtet ning olgu see siis siin ka esitatud.

2010.a. kolm peamist märksõna Kareda vallas on lapsed, lumi ja leiud.

Lapsed: Märtsis avasime Peetri lasteaias uue rühma (nüüd on meil olemas Väikese Peetri ja Suure Peetri rühm). Kareda vald on üks vähestest omavalitsustest üle Eestimaa, kus puudub lasteaias järjekord.

Lumi: Eelmine talv oli tõeliselt lumerohke. Kogu aasta avalike teede hoiuks mõeldud raha kulus lumelükkamisse ning sulas kevadel ära. Kõik oli nii lumine, et mõtteis oli küsimus: kuhu see lumi küll sulab. Üks koht, kuhu see aprilli esimestel päevadel sulas, oli Kareda Valla Maja keldrikorrus. Korraliku põrandapesu sai noortekeskus, volikogu istungite saal, rahvamaja saal, bändiruum. Valmisehitamata basseinis oleks saanud ujuda, kui oleks tahtmist olnud. Lõppkokkuvõttes – õnnelik õnnetus. Suutsime kõik väärtusliku päästa ning põrandad kuivasid korralikult ära. Tänavune talv on veelgi lumerohkem, tõeliste lapsepõlve talvete moodi.

Leiud: Suvel tuli ühe talu remonttööde käigus põranda alt välja inimese skelett. Selgus, et tegu oli mehega, keda oli tulistatud ning kelle jalad olid lehmaketiga seotud. Miks mees põranda alla maeti ning kellega täpselt tegu oli, jäi möödunud aastal saladuseks. Oktoobri lõpul leidis Öötla küla mees Aivar Piirsalu kodukülast Liivi sõja aegse aarde. Mõnekümne sentimeetri sügavusel peitus rinnalehti, krõlle, üksikuid helmeid ja ülekullatud hõberipatseid. See leid võib kõneleda meile paljustki Järvamaa ajaloos.

Kuid on ka teisi märksõnu, millega 2010. aasta ajalukku läks.

Tänavu sai aastakümnete pikkuse ootamise järel mustkatte alla Peetri-Järva-Jaani tee. Sellel 11 kilomeetri pikkusel kaht vallakeskust ühendaval teel on üks osa küll veel kruusakatte all – Pähu bussipeatuse ümbrus Järva-Jaani vallas, kuid see lõik saab korraliku katte tänavu. Anna-Peetri-Huuksi teel sai valmis aga uus sild: Öötla sild. See mitukümmend aastat vana sild oli kitsas ning teega vale nurga all, nüüd on sild liikluseks märksa ohutum.

Väga hea meel on külaseltside järjest aktiivsema tegevuse üle. Aasta jooksul registreeriti ka paar uut mittetulundusühingut. Nii ettevõtjad kui mittetulundussektor on hästi „külge võtnud“ Leader-meetme pakutavad võimalused, kuid raha on oma tegevuseks juurde hangitud ka teistest allikatest. Müüsleris on valmis saamas Vabadussõja teemapargi esimene hoone, sealsamas kõrval on avatud uus Kilpaste Koda. Peetri Küla Seltsi eestvõttel rajati Peetrisse kaks mänguväljakut, üks liiva- teine asfaltkattega. MTÜ Karessenil valmis Esna vana vallamaja renoveerimisprojekt, mille ellurakendamine annab võimaluse see unikaalne hoone uinuva printsessi saatusest ellu äratada.

Suur saaga – Peetri abikomando loomine – sai lõpu. Või õigemini – alguse. Novembri alguses allkirjastas Päästeamet ja Lääne-Eesti Päästekeskus lepingu vallavalitsusega Peetri abikomando loomiseks. Sellesse komandosse kuulub 11 koolituse saanud meest, kes valmis ohuolukorras appi tõttama.

2010.a. oli Kareda vald Järvamaa maakaitsepäeva võõrustajaks. 23. juunil anti Peetris üle võidutuli Järvamaa omavalitsustele ning autasustati Järvamaa kaunimate kodude omanikke. Augustis avati Kareda külas mälestuskivi kolonel Jakob Vendele.

Muidugi oli 2010.a. euro-ootuse aasta, oli vähenenud tulude aasta ja kokkuhoiu aasta. Ehk hakkab langus läbi saama ning alus uueks tõusuks loodud.

Soovin, et tänavusel aastal oleks rohkem õnnestumisi, rohkem imedesse uskumist ja imede sündi! Et oleks rohkem häid inimesi lähikonnas, rohkem aega headeks tegudeks ning rohkem raha ka! Ja muidugi – head tööaastat kõigile!