17 oktoober 2011

Miks on nii ja mitte teisiti?

Koigi Vallavolikogu on pöördunud kõigi Järvamaa omavalitsuste poole ja palunud toetust Päinurme Internaatkooli säilitamiseks. Jõustunud põhikooli- ja gümnaasiumiseadus (PGS) räägib kaasavast haridusest ning sellest, et kõik erivajadustega lapsed (nn HEV õpilased) peaksid hariduse saama kodulähedusest koolist. Ka minister Aaviksoo on julgelt välja öelnud, et Päinurme Internaatkooli pole enam vaja. Kas tõesti nii?
Kui võtta puht statistiliselt, siis HEV õpilased on juba praegu päris hästi "kaasatud" (siinkohal tahaksin hirmasti tsiteerida Rivo Noorkõivu, kes ütleks, et kui sa koosolekul niisama istud, oled sa kaasatud, aga kui sa sõna ka sekka ütled, siis sa osaled) - Järva maakonna HEV õpilastest käivad kodukoolides pooled. Aga ülejäänud pool vajab Päinurme Internaatkooli ja osaliselt Türi Toimetulekukooli abi. Nende kahe vahe? Üks on riigikool, teine kohaliku omavalitsuse oma; ka suund on veidi erinev. Päinurme Internaatkooli üks võlusid on nn lisa-õppeaasta, kus põhikooli lõpetajatele pakutakse täiendavat ettevalmistust ja tuge õppe sujuvaks jätkamiseks ametikoolides. Vähetähtis pole seegi, et Päinurme on riik viimastel aastatel investeerinud erinevate projektidega märkimisväärse summa (kas jällekord näide sellest, et riik viskab enda raha lihtsalt maha?) ning Päinurme kui keskkond on selle kooliga kokku sulanud ning kooli sulgemine muudaks sealset keskkonda märgatavalt. Last but not least - Päinurme puhul ei ole oluline niivõrd asja hariduslik külg, vaid sotsiaalne - soe söök ja turvaline magamispaik, põnev huvitegevus (nt sel nädalal on 2 poissi Comenius-projektiga Hispaaniat avastamas!) - vaevalt, et kodukeskkond kõikidele HEV-õpilastele seda pakkuda suudaks. Ja - kui Järvamaal on koole, kus on liitklassid, siis kuidas õpetaks õpetaja ära nii kahe klassi ainetunnid kui ka HEV lapsed ühe 45 minuti sees? Ma tean, et meie õpetajad on andekad ja võimekad, aga õpetada 45 minuti sees 3-4 erineva õppekava järgi (2 siis "päris" ja 2 HEV-õpilastele)? Päinurmes on hetkel õpilasi Järvamaalt 10st omavalitsusest 12st, ma usun, et seda kooli on vaja.

Millest siis veel? Eelmisel teisipäeval sai alguse Järva Kilva järjekordne hooaeg. Mäluta mälumängurid Karedalt teadsid vastuseid keskmiselt (mitte kesiselt) ning Järvamaa voorus ikka parasjagu hästi (saime selles voorus 8 punkti 10st, isegi rohkem kui Dracula Türilt (need mehed ei tea küsimustele mitte ainult vastuseid, vaid teavad täpselt, mitmendalt leheküljelt seda entsüklopeediast loeti)). Kolmapäeval oli täiskasvanud õppija nädala tunnustamisüritus. Üks pilt ka sellest, pildid Eestimaa koolitussõbralikuma omavalitsuse tiitli võitnud Albu valla vallavanem Kalju Kertsmik ja mina. Ja mina sattusin sellele sündmusele seetõttu, et esitasin aasta koolitussõbralikuma organisatsiooni tiitlile Kesk-Eesti Noorsootöö Keskuse. TÕNi tunnustamisüritus on seetõttu eripärane, et sel üritusel tunnustatakse ka tunnustajaid - nüüd on mul seinal Andrase tänukiri märkamise eest.
Ja laupäeval olid Kareda valda väisamas Kaiu eakad. Mina võtsin kodukandi rahva vastu vallamajas - ega iga päev sellele mõtlegi, et Kareda Valla Maja on ju tegelikult üks suur vaatamisväärsus (sõna otseses mõttes: suur) - ehituspärl eelmise sajandi 80ndatest. Ülo Ansberg ütles Kareda valla sünnipäeval, et Kareda puhul võlus teda kõige rohkem see väga paks kultuurikiht - seal Mahtra sooserval, kust mina pärit olen, ei saa kõnelda ei Stahlist ega Beermannist, ei Ataste seminarihoonest, Esna raudteealevist, Järva-Peetri kirikust, Kilplalast, Vabadussõja teemapargist, ... 
Ja seda, et laupäeval Peetri Küla Seltsi eestvõttel koristustalgud toimusid, on märganud vast igaüks, kes Peetrist läbi/mööda on sõitnud. Ja see sirelihekk, mida praegu ei ole, see kasvab tagasi. Aga kui juba Ülot tsiteeritud sai, olgu siis öeldud ka see, et sealsamas valla sünnipäeval ütles ta, et kui ajad on karmid, poevad mehed peitu ja naised võtavad julgelt võimu. No näitasid need Peetri naised oma kangust ka laupäeval, tassi nende lehekottidega või naba selja taha, aga ära tegime (ärgu nüüd need mõned mehed, kes kohal olid, end halvasti tundku, nende abi oli hindamatu :))
Sel nädalal on koosolekutevabam, ainult reedel saavad Järvamaa otsustajad kokku JOLi üldkoosolekul. Ja Maret ootab järgmise teisipäevani infot vallalehele.