10 oktoober 2011

Aga milline esmaspäev?

Ilmselgelt pidi see sissekanne tulema eelmisel esmaspäeval, aga tuleb ta täna. Päevad pole vennad, aga nädalad on õed ikkagi. Ja täna on üks tore päev igatahes! 20 aastat tagasi taastati Kareda valla omavalitsuslik staatus. Laupäeval me seda üheskoos ka meenutasime. Kontsert-aktusel said väikeseks omapoolseks meenutuseks sõna Kareda vallavolikogu esimees aastatel 1996-1999 Indrek Kivimäe ning vallavanemad Aare Uleksin ja Ülo Ansberg. Volikogu esimehe Siiri Tammiste sõnavõtt keskendus meie tublidele ettevõtjatele ning soovile, et me jätaksime endast jälje - mitte ainult lumele, mis varsti ära sulab, vaid tõeliselt. Koolilaste muusikaline-sõnaline tervitus oli mõnus, sünnipäevatort maitses hästi, segakoor Petra kõlas ilusasti ka vallamaja saalis (ennast kiitmast me ei väsi :) ). Tantsuks mängis kaks ansamblit, mis mõlemad seotud volikogu liikmetega - meie oma Rubilnik (kus trumme mängimas koolidirektor Janno Nau) ja Säde, kus laulmas-kitarri mängimas Mati Käärde. Ja Kareda valla tänukirja õpetaja Asta Tähele andsime ka.

Tervitussõnavõttudest jäi kõlama haldusreformi temaatika - teema, mis oli kõige teravamalt päevakorras 10 aastat tagasi, siis, kui 10. aastapäeva tähistati. Kes soovitas ise kellelegi kosja minna, kes haldusreformist targu hoiduda. Oma järeldused tuleb teha täna avaldatud ja Geomedia poolt avaldatud nn omavalitsuste pingereast - meil on hea elada, aga meie finatnsvõimekusega on lood kehvasti, ütleb analüüs (ja õige ta ju ongi, saneerimiskomisjon on koos kuu lõpus). Üks on kindel - Järvamaa vajab rohkem omavalitsuste koostööd mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes. Eelmisel neljapäeval ja reedel arutati JOLi koostöökoolitusel kaht maakondlikku strateegiat - Järvamaa arengustrateegiat ja JOLi strateegiat. Strateegilised eesmärgid tuleb ka ellu viia, mitte ainult nende teemal arutleda ning neid paberile panna - oluline ei saa olla õige sõnastus, vaid reaalsed teod. Üks tuttav Järvamaa inimene ütles mõned päevad tagasi, et kuuleb elus esimest korda lühendit JOL. Küsis, kas see tähendab Järvamaa Oma Loomingut? Minu arust võiks tähendada küll, oma loominguga oleme loonud KENKi ehk Kesk-Eesti Noorsootöö Keskuse, JAKi ehk Järvamaa Arenduskeskuse, JÜTKi ehk Järvamaa Ühistranspordi Keskuse, KEJHKi ehk Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskuse ja nii mõnegi organisatsiooni veel. Oma Loomingut on varasematel aastatel parasjagu palju olnud, kuid luua tuleb järjest uuesti...

Ja reaalsetest tegudest veel nõndapalju, et sel kolmapäeval ootab Peetri naisrahvatantsurühm vanu ja uusi tantsijaid (ka minu asemele, sest mina olen oma tantsusussid varna riputanud), sel laupäeval ootab Peetri külaselts koristustalgutele ning sel pühapäeval ootab MTÜ Karessen lubikrohvi koolituspäevale. Nii et - tegudele!