02 oktoober 2011

Kaleidoskoop

Viimane nädal on olnud värvikirev ja erinevatest osadest koosnev - just nagu üks õige kaleidoskoop. Kui ma kõik sündmused reas ritta paneksin, saaks sissekanne pikem kui tänane Kirna-Türi distants.
Teisipäeval kohtusime rahandusministeeriumi esindajatega ning rääkisime detailselt valla finantsolukorrast. Kui kõik läheb plaanipäraselt, oleme kuu lõpus läbinud riikliku saneerimiskomisjoni koosoleku ning teame siis täpsemalt. 
Reedel peeti Järvamaa ühes ja teises paigus pidu ja oli, mida tähistada. Järva-Jaani vallajuhid olid meid kutsunud Järva-Jaanile omavalitsusliku staatuse andmise 20. aastapäeva tähistamisele. Kinkisime Siiriga "naabripoisile" (kuna Kareda esmamainimesest möödub järgmisel aastal 800 aastat, oleks kuidagi tobe öelda "naabrimees") sünnipäevaks Kilplaste Kambaga Kaanimise Kruusi. Kui sellest kolme sangaga kruusist valesti juua (ehk kui kõik hakkavad kohe ahnitsema), juhtub see, et pead lüüakse kokku ja muhud on korralikult. Kui sellest kruusist õigesti juua (ehk kui teha omavahel head koostööd), saab igaüks oma osa kätte ja sekka teist aidata ka. Seepärast soovisimegi, et meil see ühine kruusist joomine hästi välja tuleks (ja meie kahe valla keskasulaid ühendab ju sellest suvest täiesti valmis saanud mustkattega tee).

Väätsal anti sel päeval välja Järvamaa hariduspreemiad. Minu tänukõne on kirja pandud eelmises sissekandes. 

Paide linn tähistas 720 sünnipäeva. Aktusele järgnenud kontsert oli mõnusalt muhe - erilised kiidusõnad Paide meeskoorile, kes laulis meeleoluka loo taasiseseisvumise aegsete Paide linnapeade kohta. Kuna sattusin kontserdil istuma endise linnapea ja Kareda kandis tuntud Indrek Kivimäe kõrvale, ei jäänud mul muud üle, kui talle öelda, - kes kord laulu sisse pandud, ei see sealt enam välja saa. Aga Paide linnale soovisin teiste Järvamaa omavalitsuste poolt seda, et südamelinna Paide süda pumpaks korralikult. Kui süda on korras ja rõõmus, töötab ülejäänud organism ka hästi.

Aga - kes siis on Kareda valla Õige Mees tänavu? Ei keegi muu kui Rainer Palmsaar. Ma tänan kõiki naisi, kes tahtsid ja viitsisid näidelda (selgeks sai see, missugused kriteeriumid on eri vanustes naistel meestele ning millisena näevad naised nelja seni valitud Õiget Meest (Meelis Reinla, Harri Johannes Mikk, Andrus Kopliste ja Valdur Permanson)) ja laupäevast Mihklipäevapidu korraldada.

Ja - enne tänast oli mul veel järgi proovimata iga õige järvamaalase "kohustuslik programm" - Paide-Türi Rahvajooks. No tegelikult võtsime läbimiseks Kirna-Türi distantsi ja tegime seda enamasti käies (viimasel kilomeetril avastasime, et tegelikult on sellist maad joosta märksa lihtsam kui kõndida :) ). Aitäh Ailile ja Siirile ja Kadyle ja teistele tuhandetele osalejatele päikest täis päeva eest. Rõõm on Järvamaa Omavalitsuste Liidu poolt sellist rahvasündmust toetada! Ja - kuidas läks? No - ega siis volikogu esimehest saa maha jääda! Tulemuseks meil Siiriga täpselt sama aeg - 59.19.6, finišiprotokolli märgiti kohtadeks 1123. minul ja 1124. Siiril :)

Järgmisel nädala esimestel päevadel on aeg kõneleda järgmise nädala tegudest - aga kõik naised, kel jalgades tantsulusti, on oodatud 17.30 selle hooaja esimesse rahvatantsutrenni

Pildid tegid Ants Leppoja, Tiiu Saarist ja Anu Ansberg