16 mai 2012

Enne Taevaminemispüha

Ühes ja teises riigis on homne päev vaba - siis on taevaminemispüha. Ilmselt unistab üks ja teine tööinimene, et meil võiks ju ka nõnda olla, unustamata ära, et Eesti on üks mitteusklikumaid riike maailmas.
Aga mitte sellest ei tahtnud ma ju hommikul vara kõnelda. Vahel harva meeldib mulle bussiga sõita. Muidugi, õppisin 6 aastat Tartus koolis ning Kose-Risti ja Tartu vaheline sõidugraafik on siiani peas. Siis tuli mõneks aastaks paus sisse, isu oli tõesti täis saanud. Täna hommikul kasutasin võimalust bussiga sõita. Piletiraha 1.28 ja oledki 26 minutiga tööl. Lisaks veel väikene hommikune jalutuskäik (Paides nägin 3 inimest ja Öötlas kaevas üks inimene aiamaad :) ). Ega ma sellest muidu üldse ei räägiksi, aga Peetris tekkis meil bussijuhiga väike vestlus - ta tahtis teada, kas minu jaoks tähendab Peetri kooli peatus kooli, lasteaeda või vallamaja. Vallamaja, ütlesin. Mis, kas vallavanem siis sulle järgi ei oleks tulnud, küsis tema. Noh, eks ma ise olengi vallavanem, vastasin kohmetult. Bussijuht seepeale - ootl, las ma vaatan sind nüüd korralikumalt, kelle tütar sa oledki. Tiidu tütar, vastasin. No Tiidu tütar, Tiidu pulmas olin ma ju bussijuhiks, lõi bussijuhil silm särama. Minul ei jäänud muud üle kui tõdeda, et emal ja isal on 31 abieluaastat täis saanud, ning bussijuhile ilusat päikeselist päeva soovida :)

Esmaspäeval oli mul kohtumine Elioni esindajaga. Lisaks meie telefoni-interneti küsimustele, oli teemaks ka tehnoloogia areng üldisemas plaanis. Vast kõige rõõmustavam see, et Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus plaanib järgmisel aastal oma olemasolevat võrku laiendada Esna ja Peetrini. Seega jõuab 21. sajand ka meile :)

Eile käisid meil külas Peetri kooli 3.-4. klassi õpilased. Oli täitsa tore vestlusring. Ja kooliõpilased kogusid tänavu kokku 7500 kg vanapaberit. Ei ole veel 100% kindel, aga 99 kindlasti, et ka tänavu tuleb kampaaniavõit Peetri koolile (ehk siis ühe õpilase kohta kogutakse kõige rohkem vanapaberit).

Korda sai ka ürdiaed ehk vana pritsukuuri plats. Üks ja teine taim on eelmisest aastast ikka alles jäänud ning rukkililli ja lavendilt külvasime juurde. 

Täna on JOLi erakorraline juhatus, kus teemaks Järvamaa elutöö preemia. Kokku laekus 5 kandidaati, 4 meest ja 1 naine, üks neist ka Kareda Vallavalitsuse esitatud. Peale seda on väikene finantskoolitus ning õhtul Karesseni koosolek, kus teemaks Kareda küla 800 aastapäeva tähistamine ning selleks ajaks valmiva raamatu esitlus. 

Ja kindlasti tasub sel reedel kell 17.00 tulla Peetri kooli kontserdile meie majja.

Aga eile oli ka volikogu istung. 
Volikogu otsustas seada hoonestusõiguse MTÜ Peetri Lapsed kasuks hoonestamata kinnisasjale lähiaadressiga Peatuse, Peetri alevik. Hoonestusõiguse tähtaeg on 50 aastat ning eesmärgiks on bussiootepaviljoni püstitamine. MTÜ Peetri Lapsed on saanud bussipeatuse rajamiseks projektitoetust  Järva Arengu Partneritelt Leader-meetmest.
Muudeti 17. mail 2011.a. vastu võetud Peetri Kooli põhimäärust. Kuues põhimääruse punktis olid väikesed vastuolud seadusega, mis nüüd likvideeriti (nt oli põhimääruses kirjas, et lasteaia õppekava läbimisel annab kool välja sellekohase tunnistuse, aga tegelikult on selle dokumendi nimi koolivalmiduskaart).
Tehti ettepanekuid ja täiendusi Järvamaa Arenguleppesse 2007-2013. Järvamaa Arengulepe on sõlmitud 2006.a. augustis 61 osapoole vahel. Selle eesmärgiks on parandada Järvamaa elukeskkonda ja inimeste heaolu ja turvalisust, suurendada elanike tööhõivet, sissetulekuid ja maakonna tuntust, muuta maakond aktiivseks külastajatele, investoritele ja spetsialistidele.
Teadmiseks võeti valla 2012.a. eelarve täitmise aruanne seisuga 30.04.2012. Laekunud on 47,62% eelarve tuludest.
Informatsioonide osas räägiti Järvamaa Haiglast. Ambulatoorseid visiite on valla elanikud haiglasse möödunud aastal teinud 750, statsionaarseid haigeid on olnud 73. Valla teedel on tehtud ära kruusateede hööveldamine, järge ootavad Peetri aleviku asfaltteede löökaukude remont ja pealevedu kruusateedele.
Seekord puudusid volikogu istungilt Urmas Dikker ja Janno Nau