24 veebruar 2010

Sünnipäevakõne Müüsleri ausambamäel


Hea Kareda valla rahvas, head külalised!

Politoloog Kaido Jaanson pani kümmekond aastat tagasi paberile uurimuse rahvusriikide tekke kohta. Tema uuringu kohaselt oli 1990ndate lõpus maailmas 698 sellist rahvust, millel puudus oma riik, kuid millel olid iseseisvus- või autonoomianõuded keskvalitsuse suhtes. Väga paljud neist rahvustest on rahvaarvult meist, eestlastest, suuremad. Tegelikult on näiteks kosovlased oma riigi saavutanud. Peame uhked olema, sest tükike meiegi panust on Kosovo Vabariigi tekkes. Paar nädalat tagasi lõpetas Kosovo linnas Mitrovicas Kaitseliit oma viimase missiooni ning 26 viimast seal teeninud kaitseliitlast saabusid koju. Aga see on vaid üks rahvus 698st…

Seega – me peame olema uhked ja rõõmsad, et meie ei ole üks 698st. Aga kui lihtne on seda unustada. Sest üldjoontes – me mõtleme harva, et isamaa vajab armastust ja emakeel hoidmist.

Eilne Postimees kutsub kõiki oma juhtkirjas üles olema kriitikavabad ühel päeval aastal – meie riigi sünnipäeval. Jah, kas me pole äkki liiga kriitilised, halvates sellega head tahet ja olemislusti. Ning tihtilugu on süüdi keegi teine…

Kui Eestimaa talv, millisest me mitu aastat vaid unistasime, kordagi kuukümne päeva jooksul plusskraade ei näita ning lumi enam teede kõrval ära ei mahu, oleme sellest tüdinud. Kui meie olümpialastel kaugel Kanadas pehmelt öeldes kehvasti läheb, unustame, et meid on vaid natukene üle miljoni ning hõbemedalgi suursaavutus. Aga ei, rada on liiga pehme, temperatuur liiga kõrge, ajavahe segab, ja üldsegi, justnagu vastastel oleks teised tingimused.

Eile anti Järva-Jaani mehele Tuve Kärnerile Järvamaa kõrgeim autasu – Järvamaa vapimärk. Kord ütles Tuve, et hea asja elluviimiseks on vaja kolme komponenti – Aeg, Inimesed ja Raha. Mul on hea meel, et ka meil jätkub selliseid mehi, kes need kolm komponenti tööle panevad. Näiteid ei ole vaja kaugelt tuua, õigemini paarisaja meetri kauguselt. Siin kõrval on Tiigi kinnistu, mille kinkis selle praegusele omanikule Andres Lauksele tema vanaisa. Andres on siia matnud palju oma aega ja rahagi. Ja matab veelgi. Aga matmiseks seda päris nimetada ei saa. Andres teeb seda mineviku mäletamiseks tuleviku heaks. Salalaegas nimega Vabadussõja teemapark hakkab järjest avanema.

Varsti on siin Vabadussõja teemapark.

Aga kriitikavabaduse juurde tagasi… Taso Veere, endine Kareda Vallavolikogu esimees ütleb ikka, et võid muuta süsteemi, kuid inimest muuta on kõige keerulisem. Ehk alustaksimegi just täna ja just iseendast?

Hando Runneli sõnadega:

Muuda ennast, muutub maailm, mitte palju küll, kuid siiski sinu enda jagu;

kui on miljon suutjat, muutjat, lahkulööjat, näiteks, nähtavaks saab kohe üpris võimas vagu!

Jää sa iseendaks, jälle muutub miski: muutuv maailm paigale jääb sinu jagu, --

tekib hõrendus, käib pauk ja jälle miski kuskil mõraneb ja kuskil tekib pragu!

Head muutumist! Head iseendaks jäämist!

Palju õnne sünnipäevaks!

Pildistas Ants. Pildid siin